Върховният административен съд отмени решението на Централната избирателна комисия в частта,

...
Върховният административен съд отмени решението на Централната избирателна комисия в частта,
Коментари Харесай

ВАС отмени ръчното броене на разписките от машинния вот

Върховният административен съд анулира решението на Централната избирателна комисия в частта, в която е планувано след броенето на контролните разписки данните да се вписват в протокол, неразделна част от протокола, отразяващ резултата от гласуването посредством машини.  

Административното дело беше формирано по тъжби на „ Изправи се БГ! Ние идваме! “, „ Продължаваме промяната “, „ Демократична България - Обединение “, Мартин Димитров и Петър Славов. Атакувано беше решение № 825-ПВР/НС от 29.10.2021 година за приемане на Методически инструкции на ЦИК по използване на Изборния кодекс за секционните комисии в страната за изборите за президент и вицепрезидент и народни представители на 14 ноември 2021 година при гласоподаване със профилирани устройства за машинно гласоподаване. 

Единственият документ, удостоверяващ резултата от гласуването е протоколът, който се отпечатва от машината. Преброяването на разписките е единствено контролно и не може да бъде вписано в протоколите, показват от Върховен административен съд. Върховните магистрати одобряват, че ЦИК има право да прави контролно броене в какъвто размер реши, само че това броене не може да въздейства на изборния резултат. 

С решението си Върховен административен съд указва Централната избирателна комисия да утвърди документи за контролното броене, която да не е част от протоколите за определяне на резултатите от гласуването. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР